Peterīs Bietel Korner

Peter Devilee: The Fifth Beatle? Mwah, eerder: Peter-the-Beatle-copycat! Op 30 Juni 2004 heeft Peter een digitale 16-sporen recorder gekocht. Hij heeft een ambitieus plan opgevat: alle 200 originele liedjes van The Beatles opnemen met eigen middelen. Soms speelt hij alle instrumenten zelf, maar meestal komen zīn muzikale vrienden (schoolkameraden, collega’s, buren) ook een bijdrage leveren.

Zo'n ambitie is mooi, maar dat gaat hij natuurlijk nooit afkrijgen. Want wat The Beatles in 8 jaar tijd allemaal op de plaat hebben gezet, daar gaat hij zeker 250 jaar over doen! Het zingen en musiceren gaat hem nou eenmaal wat minder makkelijk af als McCartney, Lennon, Harrison, en Starr. En hij moet ook alles in zijn hobby-uurtjes doen terwijl zij gerust 42 uur besteedden aan zoiets onbenulligs als Ob-La-Di, Ob-La-Da.

En dan is er nog iets: The Beatles hadden niet alleen een "iets betere" studio, maar vooral ook een "echte" producer in de persoon van George Martin. Tel daar nog de (vele) technische assistenten bij op en u begrijpt dat hij een hopeloze, niet te overbruggen achterstand heeft. Maar een hoop lol heeft hij wel met zīn drumcomputertje, gitaren, en keyboard.

En u kunt daar van mee genieten! Want zo nu en dan zet hij zijn producten op deze site. In mp3-format, dus voor iedereen vrij toegankelijk. Enneh ...…gratis natuurlijk! (Tenzij ik razend populair ga worden; dan ben ik aan mijn stand verplicht een euro per download te vragen.) Nu maar kijken hoe lang het duurt voordat de erven Lennon-Harrison, dan wel de advocaten van McCartney-Starkey het gaan verbieden.

De 10 tracks die het meest recent zijn afgerond staan hiernaast. De links verwijzen naar een pagina met informatie over deze songs. Dit heeft niet de intentie een compleet overzicht te bieden, daarvoor is er simpelweg teveel materiaal over The Beatles beschikbaar. Maar de bekendste anecdotes staan er vrijwel zeker bij, want uiteindelijk put iedereen toch weer uit een klein aantal gezaghebbende bronnen op dit terrein.

The Beatles hebben zelf trouwens ook heel wat covers op hun naam staan.

Ten most recent tracks
(last: 20 feb 2024)

  1. You Won't See Me
  2. Dear Prudence
  3. Ticket to Ride
  4. Something
  5. Please Please Me
  6. Hey Bulldog
  7. Michelle
  8. The Word
  9. Here, There and Everywhere
  10. Two of Us

Complete list