Try-out sessie 23 April 2011

Upgrade voor de Zinkopeters!

Dit keer geen echte recording sessie, want het was niet de bedoeling vandaag een echte track voor een video te maken. De limousine van de belastinginspecteur was nog niet beschikbaar, maar je moet de vingers wel soepel houden nietwaar? Daarom maar een dagje oefenen, en nieuwe tracks instuderen. Dat bleek goed uit te pakken want Peter had een nieuwe audio interface gekocht en was zodoende druk bezig over te stappen naar laptop recording op de MacBook Pro. Dat betekende dat er toch nog wat opgenomen kon worden, namelijk met het door Apple ontwikkelde GarageBand. De mixer van de audio interface werkte prima, zij het dat de feedback via de hoofdtelefoon beluisterd moest worden. Dat klonk al heel aardig, maar wanneer die instelling in GarageBand werd ingevoerd ging het allemaal nog veel mooier klinken. Eigenlijk geen verdere mixing en compressie meer nodig, kan zo naar iTunes! Helaas ging er nog het nodige mis met ‘saven’, en liep GarageBand een keer vast waardoor een hele mooie take verloren ging. Ach, het moet allemaal nog een beetje indalen, maar er is dus weer een stapje voorwaarts gezet naar een nog professioneler geluid.

Om 9.30 werd er afgetrapt, maar ja, voordat alles een beetje opgesteld en ingeregeld was liep het al weer tegen elven. Er werd begonnen met ‘You’re Going To Lose That Girl’. Mooi met akoestische gitaar, en natuurlijk de respons-harmoniëen. Thomas deed z’n best, en met een beetje hulp van TC Helicon ging het allemaal heel aardig samenvloeien. De eerste echt goede take werd helaas niet goed opgeslagen door GarageBand, waardoor de eerste 5 seconden weggeknipt warden, maar het resultaat biedt alleszins een prima basis om dat nummer een volgende keer tot een volwaardige track af te maken, dan waarschijnlijk in Logic Pro 9.

Daarna werd de aandacht verlegd naar ‘No Reply’, ook een mooie akoestische track, in dezelfde sfeer als 'Things We Said Today' en 'I’ll Be Back'. Ook hier een leuke samenzang, en het drumwerk heeft een grappige latin rimclick. Interessant is ook de versnelling in de middelste acht. Al met al ook zeker een blijvertje. Hiervan is alleen een voortijdig afgebroken take bewaard gebleven, die het nog prima gaat doen op de Zinkopeters Anthology over 20 jaar! De eerste volledige goede take liep vast in GarageBand, toen Peter op teveel functies tegelijk klikte om uit te zoeken waar die vermaledijde chorus op de electrische gitaar nou steeds vandaan kwam. En dan kun je alleen nog maar afsluiten en ben je dus alles kwijt. Tja, ook in een Apple MacBook gaat er nog wel es iets onbegrijpelijks mis!

Tenslotte werd er nog kort gefröbeld aan 'Ticket To Ride', met een glansrol voor de nieuwe 12-snarige Hohner van Ruud. Klonk heel authentiek, maar er werden geen opnames van bewaard. Het laatste half uurtje was het lekker herrie maken met 'Hey Bulldog'. Heerlijk heavy, met de Fender Twin Reverb dit keer es op 20% volume, ipv de gebruikelijke 5%! Toch ook interessant om uit te werken, want het zou ‘live’ in ieder geval een pianoloze versie moeten worden.

Om vijf uur moest er worden afgebroken in verband met verplichtingen rond het paasweekend. Geen straf met dit mooie weer, maar de pizza werd dit keer dus overgeslagen en er werd niet doorgegaan tot in de kleine uurtjes zoals The Beatles regelmatig deden in hun glorietijd.

De bezetting op de tracks van vandaag: